Over share a seed

1_SDB3886

Zaden zijn klein, maar een gigantisch groot goed met een groot verhaal.

Zaden zijn het begin van al het leven. Onze hele voedselproductie is ervan afhankelijk. Maar van wie zijn zaden eigenlijk? Wie zorgt ervoor dat ook de volgende generaties over de juiste zaden beschikken om gezond en divers voedsel te blijven produceren?

Vroeger was het logisch dat boeren zelf de zaden beheerden. Ze stopten zaadjes in de grond, verzorgden de plantjes en een paar maanden later konden ze oogsten. Een deel van het zaad bewaarden ze voor het volgende jaar. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet meer. Steeds vaker zijn de zaden in handen van grote bedrijven; zij veranderen de genetische eigenschappen en patenteren het in toenemende mate.

OXFAM NOVIB IN ZIMBABWE

De boeren uit Zimbabwe zijn geen commerciële boeren. Zij willen vooral hun families voeden. Maar zonder goede kennis over zaden kunnen zij hun gewassen niet aanpassen aan de klimaatverandering. En die bedreigt de oogsten. Daarom heeft Oxfam Novib de farmer field schools opgezet: praktijkscholen die de boeren weer onafhankelijk maken van de commerciële zaden. Zij leren weer zaden kweken uit eigen gewassen. En ze leren gewassen kweken die beter gedijen in het veranderende klimaat. De scholen zijn vooral gericht op vrouwen omdat in Zimbabwe kleine boeren meestal vrouwen zijn. Met hun kennis van de juiste zaden krijgen zij betere oogsten en leveren ze een bijdrage aan de wereldwijde biodiversiteit. De boeren bewaren hun zaden in de zadenbanken en ruilen en verkopen ze op zaden- en foodfairs. Met de betere oogsten kunnen deze boeren weer hun eigen familie voeden en hebben ze een extra inkomen.

SHARE A SEED

De boeren uit Zimbabwe vragen jou hun verhaal over de zaden te delen. Het verhaal van het belang van goede zaden. Zij delen de zaden met elkaar, maar ook met jou. Share a seed!’

Steun de boeren uit Zimbabwe door het dragen van de ‘Share a Seed’ ketting en bezoek de foto-expositie uit Zimbabwe door Sacha de Boer.

Ga naar Oxfam Novib voor meer informatie over het 'Share a Seed’ project.